Dagelijks 12 pv's voor truckers die al rijdend bellen

Dagelijks 12 pv's voor truckers die al rijdend bellen

Dagelijks 12 pv's voor truckers die al rijdend bellen

Print
In de eerste zes maanden van dit jaar hebben politiediensten 2.240 truckers beboet omdat ze niet handvrij aan het bellen waren achter het stuur. Dat zijn er twaalf per dag.

Alle mogelijke campagnes die waarschuwen voor de gevaren en de gevolgen van bellen achter het stuur, beginnen blijkbaar vruchten af te werpen.

In 2011 werden nog 132.244 weggebruikers beboet. Daar waren toen 5.674 truckers bij. In de eerste helft van dit jaar werden 48.121 pv's opgesteld. 27.396 voor chauffeurs van personenwagens (ongeveer 150 per dag), 2.240 voor vrachtwagenchauffeurs en de rest voor onder meer fietsers, buschauffeurs en andere weggebruikers. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet die uw krant kon inkijken.

Toch beseffen politiediensten dan 2.240 pv's of 12 per dag in het eerste semester van dit jaar een zware onderschatting is. "Wie geregeld op de weg is, kan er niet naast kijken. We doen ons best om zoveel mogelijk overtreders naar de kant te halen. Maar vaak hebben we andere prioriteiten", klinkt het bij de verkeerspolitie.

De transportfederatie en -bonden manen hun leden al jaren aan om veilig te bellen achter het stuur. Handvrij dus. En ook het BIVV voert geregeld campagne tegen rijden en bellen. Zij zijn opgetogen dat het aantal overtredingen licht is gedaald.

Op bellen achter het stuur staan zware boetes. Van 110 euro tot 1.500 euro voor wie gedagvaard wordt voor de politierechtbank.

Genrebeeld AFP
TG

MEEST RECENT