Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vrijgelaten journaliste: "Filmpje in Jemen was geacteerd"

Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen zijn terug in Nederland en herenigd met hun familie. De Nederlandse journaliste en haar man werden vijf maanden lang gegijzeld gehouden in Jemen, maar verkeerden in goede gezondheid op de persconferentie die ze gaven op Schiphol.

jrosquin

Het tweetal zat ruim vijf maanden vast in Jemen, het armste land op het Arabische schiereiland. Ze kwamen afgelopen weekend op vrije voeten.

Op hun persconferentie in de luchthaven van Schiphol bij Amsterdam vertelden ze dat het filmpje waarin ze emotioneel verklaarden dat ze zouden worden doodgeschoten, in feite toneelspel was. De twee moesten zeggen dat ze binnen 10 dagen doodgeschoten zouden worden, als er niet werd ingegrepen. De ontvoerders hoopten daarmee geld te krijgen.

Prima verzorgd

De Nederlandse journaliste, die voor de VRT en De Standaard correspondente was in Jemen, en haar partner zaten bij elkaar gedurende de hele ontvoering. Ze werden prima verzorgd en kregen goed te eten. Gedurende de gijzeling konden ze tv kijken. Uiteindelijk werden ze door onbekende mannen afgeleverd bij de ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

"We hebben lang gewacht op dit moment. De blijdschap is enorm", zei Spiegel. "Het was geen leuke tijd. Niet voor ons, maar zeker niet voor onze familie. We wisten van het risico, maar we woonden er al 3,5 jaar. Je hebt er vrienden, je gaat niet zomaar weg." Spiegel bekende wel dat ze niet terugkeren, "althans voorlopig".

Foto AFP Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen

Bekijk de emotionele oproep die het koppel deed in juli dit jaar:

Vastgoed

Jobs in de regio