Restauratie kerken Hombeek en Coloma gepland

De stad Mechelen wil de komende jaren niet alleen investeren in de historische kerken in de binnenstad. Ook voor enkele kerken in de wijken en dorpen staan er projecten op stapel.

Van Haezendonck Sven

Het grootste dossier is dat voor de interieurrestauratie en herinrichting van de Sint-Jozef Colomakerk in Mechelen-Zuid. Die zal ruim 2,7 miljoen euro kosten en de stad zet daar bijna 1,3 miljoen voor opzij.

Het tweede grootste project is dat voor de buitenrestauratie van de Sint-Martinuskerk in Hombeek. Die zou naar schatting 1,1 miljoen kosten, waarvan de stad 217.600 euro zal dragen. “Er loopt ook een procedure om de kerk volledig te beschermen als monument”, zegt bevoegd schepen Greet Geypen.

Voor de dringende instandhouding van de Sint-Jan Berchmanskerk en de restauratie van de glas-in-loodramen is 538.086 euro nodig. Voorts zijn er ook werkzaamheden aan het dak van de Sint-Lambertuskerk in Muizen gepland (223.500 euro) en aan dat van de Sint-Amanduskerk in Heffen (200.000 euro). Voor het herstellen van natuursteen en glas-in-loodramen van de O.L.Vrouw-van-Bijstandskerk in Walem verwacht de dienst Monumentenzorg van de stad 200.000 euro nodig te hebben.

SVH

Foto Marc Aerts

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio