Eerste baby geboren in geboortehuis De Zon in Viersel

Print

Eerste baby geboren in geboortehuis De Zon in Viersel

Zandhoven - Dubbele aanleiding voor suikerbonen op de Herentalsebaan 128 in Viersel deze week. Baby Alec uit Booischot wijdde er dinsdag de geboortekamer van de nieuwe birth & breakfast van Geboortehuis De Zon in. Zelfstandige vroedvrouwen Els Truyen en Leentje Van Dijck begeleiden al een viertal jaar zwangerschappen in hun Geboortehuis De Zon in Lier. In september kwam daar nog een tweede locatie bij in Viersel.
Het verschil met de standplaats in Lier is dat er in Viersel naast een consultatie- en cursusruimte ook nog een volledig ingericht geboortevertrek is met groot verstelbaar elektrisch bed, een bad, een inloopdouche, zitbal, bevaltouw, baarkruk en noem maar op. "Onderwaterbevallingen, bevallen op handen en voeten, rechtstaand: alle houdingen zijn hier mogelijk", legt Truyen uit.
Voor een meer persoonlijke, minder gemedicaliseerde zwangerschap en bevalling kiezen veel jonge koppels tegenwoordig voor een vroedvrouw. Els en Leentje deden vorig jaar samen 85 bevallingen via Geboortehuis De Zon. "Vooral thuisbevallingen,maar ook in het ziekenhuis. Met dit geboortevertrek in Viersel willen we koppels die niet thuis kunnen bevallen, maar toch voor een meer geborgen en intieme omgeving kiezen, een alternatief bieden. Het is mogelijk dat toekomstige ouders net middenin een verbouwing zitten ofzo, maar je hebt ook moeders die de rompslomp liever niet thuis hebben of toch ook wat nood hebben aan die hotelfunctie. Wat we ook vaak horen, is dat koppels liever niet thuis bevallen voor de buren. Zij kunnen nu in de birth & breakfast in Viersel terecht. Na de bevalling kunnen ze nog even samen van die eerste momenten genieten, eventueel overnachten en 's morgens na een lekker verwenontbijt vertrekken. De daaropvolgende dagen komen wij dagelijks aan huis voor nazorg."

Baby Alec uit Booischot beet dinsdag de spits af. "Zijn mama Arianne is hier rond 19.30u aangekomen en een drietal uurtjes later om 22.10u bevallen in het bad. Alles verliep bijzonder vlot. Ze hebben hier de nacht doorgebracht en zijn in de voormiddag na het ontbijt naar huis gegaan", vertelt Leentje Van Dijck. "Alec is een wolk van een baby, 3 kilo 540 zwaar en 52 centimeter groot. Het is de bedoeling dat de moeders naar hier komen als de weeën begonnen zijn. Voor Arianne en Cliff is Alec hun tweede baby. Ook de eerste bevalling, die langer geduurd heeft, hebben we begeleid."

Beide vroedvrouwen zijn samen aanwezig op de bevallingen. De Zon in Viersel is nog maar het derde geboortehuis in Vlaanderen waar je ook echt kunt bevallen. Maar het is veel meer dan enkel die geborgen geboortekamer. Naast de consultatieruimte is er nog een zaaltje waar cursussen zwangerschaps- of postnatale yoga of babymassage worden gegeven. Ook wie vragen heeft over draagdoeken of herbruikbare luiers, kan hier terecht.

"Onze locatie in Lier blijft bestaan, maar ik wou absoluut die bevalkamer", bekent Els Truyen, "en in Lier hadden we daar geen ruimte voor. Ons werkingsgebied is heel uitgestrekt. Omdat wij geconventioneerde vroedvrouwen zijn, worden onze medische zorgen vergoed door het ziekenfonds."

Leentje Van Dijck is intussen zelf veertien weken zwanger. "Mijn eerste kindje is nu één jaar en vier maanden oud. Els heeft toen mijn bevalling begeleid, en bij mijn tweede zal dat niet anders zijn", vertelt de zwangere vroedvrouw.

www.geboortehuisdezon.be Tel. 0485-430.560

Kristin Matthyssen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio