Beruchte gitaar van Bob Dylan geveild voor bijna één miljoen dollar

Op een veiling in New York is de elektrische gitaar waarmee Bob Dylan in 1965 op het Newport-festival is aangetreden, voor 965.000 dollar, een wereldrecord voor een gitaar, afgehamerd. Het is het instrument waarmee de bard volgens fans folk had verraden.

evrolix

Het betreft een Fender Stratocaster uit 1964, die met de originele snaren onder de hamer ging. Vooraf was een opbrengst van 300.000 tot 500.000 verwacht. Een particulier bood dus bijna het dubbele van dat laatste bedrag. Volgens Tim Lecky van de veiling heeft de gitaar een "mythische status in de annalen van de muziek". Ze staat immers symbool voor de overgang die Dylan van folk naar rock maakte op het folkfestival van Newport. Een toen 24-jarige Dylan zong daarvoor traditioneel met akoestische gitaar en mondharmonica. Maar in Newport trad hij met de Fender aan en meerdere leden van de Paul Butterfield Blues Band. Uitgejouwd en -gefloten verliet de man na drie liedjes het podium. Maar hij had van de andere kant een nieuw publiek aangeboord.

De gitaar en teksten bleven in een privé-vliegtuig dat Dylan en zijn groep in de maanden na Newport gebruikten. De piloot heeft ze bewaard, terwijl Dylan blijkbaar nooit heeft gezegd wat hij ermee moest doen. Na wat vijven en zessen gaf hij toestemming voor de veiling.

Belga Archieffoto AFP