Doel 2020: "Kans dat er van plan niet veel overblijft"

Doel 2020: Kans dat er van plan niet veel overblijft

Doel 2020: "Kans dat er van plan niet veel overblijft"

Print
De actiegroep Doel 2020 wijst erop dat er voor de schorsing van het GRUP Havengebied Antwerpen maar rekening gehouden werd met twee van de ruim vijftien aangedragen middelen en verwacht bij een uitspraak ten gronde "een serieuze kans dat er van het plan niet veel overblijft".

"Zowel in ons schorsingsverzoek als in het verzoek tot vernietiging werden vijftien of zestien middelen aangedragen", aldus woordvoerder Jan Creve (Doel 202). "Op basis van twee middelen adviseerde de auditeur eerder al een schorsing en besliste het college om die te volgen, maar dat betekent dus dat er nog geen uitspraak gedaan werd over de andere middelen, ook niet over die van de andere partijen die een verzoek tot vernietiging indienden, zoals de gemeentes Beveren en Sint-Gillis-Waas, het FANC, de landbouwers of de Polder Land van Waas. Ik denk dat er een serieuze kans is dat er van het plan niet veel overblijft. Nu al het GRUP deels schorsen om te vermijden dat er onomkeerbare dingen zouden gebeuren, belooft veel als de zaak ten gronde voorkomt. Al vijftien jaar gaat men keer op keer onderuit en blijkt dat die ruimte niet nodig is voro havenuitbreiding. Wij hopen dat men tot bezinning komt en tot overleg overgaatom te zien op welke manier men uit de impasse kan geraken."

Marc Van de Vijver (CD&V), burgemeester van Beveren, betreurt onder meer dat er geen uitspraak gedaan werd voor het behoud van de woonkorrels Ouden Doel en Rapenburg. "Wij pleitten namelijk voor het inbouwen van woonkorrels," aldus Van de Vijver. "Ik moet het arrest grondig bekijken, maar de uitspraak is eigenaardig omwille van de opsplitsing, terwijl men in het verleden altijd uitspraken deed over het volledige plan."

De Boerenbond van haar kant vindt het "maatschappelijk niet verantwoord dat de Raad van State enerzijds de uitbreiding van de haven schorst op grondgebied van Beveren en Sint-Gillis-Waas en anderzijds de natuurcompensaties voor de haven verder laat lopen". De Boerenbond eist dat de afgesproken fasering voor natuurcompensaties in de verschillende gebieden overeind blijft.

Een uitspraak ten gronde wordt over één tot twee jaar verwacht.

Archieffoto: Jan Creve van Doel 2020
BELGA