De tegenstanders van de Rode Duivels doorgelicht

Print

De tegenstanders van de Rode Duivels doorgelicht

België neemt het op het WK 2014 in Brazilië op tegen Algerije, Zuid-Korea en Rusland. "We kunnen negen op negen halen", verwoordde Romelu Lukaku het meteen na de loting. Is dat zo? Wij lichten de tegenstanders van de Rode Duivels door.

Algerije

De Algerijnse nationale ploeg wordt sinds 2011 gecoacht door de Bosniër Vahid Halilhodzic en raakte in de geschiedenis nog nooit voorbij de groepsfase van een wereldkampioenschap. Bekende spelers zijn onder anderen kapitein Madjid Bougherra (Lekhwiya), Hassan Yebda (Granada), Mehdi Lacen (Getafe), Sofiane Feghouli (Valencia), Saphir Taïder (Inter Milaan) en Rafik Djebbour (Sivasspor).

Kwalificatie

De Algerijnen hadden bloed, zweet en tranen nodig om zich te plaatsen voor de eindronde van het Wereldkampioenschap. In een kwalificatiegroep met Mali, Benin en Rwanda haalden ze het in eerste instantie vlot en werden ze groepswinnaar met vijftien punten uit zes wedstrijden.

In de barrages werden ze gekoppeld aan het Burkina Faso van bondscoach Paul Put. De eerste wedstrijd in Ouagadougou eindigde op 3-2 voor de Burkinezen. De Algerijnen moesten in eigen huis dus vol aan de bak en konden daar rekenen op de massale steun van hun landgenoten. Het stadion in Blida was liefst zes uur voor de wedstrijd al tot de nok gevuld. De veertigduizend uitzinnige Algerijnen schreeuwden hun team naar een 1-0 overwinning en het delirium.

Eerdere ontmoetingen

De Rode Duivels speelden in hun geschiedenis twee keer tegen de Algerijnen. Op 14 mei 2002 eindigde een oefeninterland in het Koning Boudewijnstadion op een 0-0 gelijkspel. Een jaar later, op 12 februari, wonnen de Belgen met 1-3 in Algerije. Georges Leekens was er toen bondscoach.Zuid-Korea

Bondscoach bij de Zuid-Koreanen is al sinds 2005 Hong Myung-Bo. De Zuid-Koreaanse gewezen flankspeler heeft 136 interlands op zijn naam en is een legende in zijn land. Echte topspelers hebben de Zuid-Koreanen niet meer. De man die de Duivels misschien het meeste moeten vrezen is Heung Min Son. De jonge aanvaller maakte vorig seizoen furore bij het Duitse Hamburg en versierde in de zomer een transfer naar Leverkusen.

Kwalificatie

De Zuid-Koreanen hadden opvallend veel moeite om zich te kwalificeren voor Brazilië. Ze waren uitgesproken favoriet in hun kwalificatiegroep maar moesten uiteindelijk de duimen leggen voor Iran. De Koreanen werden op het nippertje tweede omdat ze een beter doelsaldo hadden dan Oezbekistan. De Oezbeken verloren uiteindelijk de Aziatische barrages tegen Jordanië, dat op zijn beurt onderuit ging tegen Uruguay.

Eerdere ontmoetingen

België en Zuid Korea stonden in het verleden al twee keer tegenover elkaar op een wereldkampioenschap. In 1990 werd het in Italië 2-0 voor de Belgen en in 1998 speelden de twee landen in Frankrijk met 1-1 gelijk. In 1999 volgde nog een vriendschappelijke interland in Seoel. Die werd door de Belgen met 1-2 gewonnen.Rusland

De Russen worden getraind door niemand minder dan de Italiaan Fabio Capello. Hij nam na het mislukte EK in Polen en Oekraïne over van de Nederlander Dick Advocaat. Capello kan beschikken over een brede kern met als topspelers onder anderen Aleksandr Kerzhakov, Alan Dzagoev en Andrei Arshavin.

Kwalificatie

Rusland kon zich voor de eerste keer sinds 2002 kwalificeren voor de eindronde van een wereldkampioenschap. Ze eindigden nipt eerste in een groep met Portugal, Israël, Azerbeidzjan, Noord-Ierland en Luxemburg en plaatsten zich zo rechtstreeks voor Brazilië. Portugal werd veroordeeld tot de barrages.

Eerdere ontmoetingen

België en Rusland stonden in 2002 al eens tegenover elkaar op een WK. In de groepsfase van het WK in Japan en Zuid-Korea eindigde de wedstrijd op een 3-2 overwinning voor de Duivels. Johan Walem, Wesley Sonck en Marc Wilmots maakten de doelpunten. De Belgen werden op dat WK uiteindelijk uitgeschakeld door Brazilië. U herinnert zich de Jamaïcaanse scheidsrechter Peter Prendergast, niet?

De laatste ontmoeting tussen beide landen dateert van 17 november 2010. Toen wonnen de Belgen in Voronezj een oefeninterland met 0-2. Het begin van een nieuw tijdperk.
Wij zijn op zoek naar landgenoten in Rusland en Zuid-Korea. Bent of kent u zo iemand? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker uw contactgegevens niet te vermelden.


ToMas, Foto's AP/Photo News/AFP

Meer voetbalnieuws