Raad van State verklaart Doel opnieuw woongebied

Raad van State verklaart Doel opnieuw woongebied

Raad van State verklaart Doel opnieuw woongebied

Print
De uitbreiding van de Antwerpse haven met de bouw van een Saeftinghedok op de Linkerscheldeoever kan voorlopig niet doorgaan. De Raad van State heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het Antwerpse havengebied gedeeltelijk geschorst. Ook een aantal onteigeningen in Doel kunnen niet doorgaan. Er moet eerst nieuwe natuur gerealiseerd worden voor er van verdere havenontwikkeling sprake kan zijn, meent de Raad van State.

Het GRUP, dat eind april door de Vlaamse regering is goedgekeurd, voorziet dat de haven op de Linkerscheldeoever met ongeveer 1.000 ha mag uitbreiden. Tegen het plan zijn negentien verzoeken tot vernietiging ingediend bij de Raad van State.

De Raad van State stelt nu vast dat de doestellingen voor de Europese beschermde natuur op de Linkerscheldeoever niet gehaald worden. Het plan voorziet wel in natuuruitbreiding om die doelstellingen te halen, maar omdat er geen garanties zijn dat die gerealiseerd worden voor de haven verder uitbreidt, worden delen van het plan geschorst.

Concreet geldt de aanduiding van de ontwikkelingszone Saeftinghe niet langer als gebied voor zeehaven en waterweginfrastructuur. Daarnaast kunnen zestien inwoners van Doel-centrum die eigenaar zijn van hun woning niet onteigend worden.

De Vlaamse regering zal het arrest grondig bestuderen en alle betrokkenen op de hoogte brengen van de gevolgen, luidt het in een mededeling van de Vlaamse overheid.

BELGA
Archieffoto JHS

.

Nu in het nieuws