Stad Mechelen koopt Hof van Cortenbach

Stad Mechelen koopt Hof van Cortenbach

Stad Mechelen koopt Hof van Cortenbach

Print
Mechelen - De stad Mechelen heeft het beschermde gebouw, Hof van Cortenbach aan de Korenmarkt, gekocht. Daarmee komt er ook een einde aan een jarenlang dispuut met eigenaar Min die twee jaar geleden kwam te overlijden.

Het Hof van Cortenbach is een patriciërswoning uit de 16de eeuw. Het pand staat al jaren te verkommeren, zodanig zelfs dat de straat al enkele keren moest worden afgesloten omdat een deel van de gevel naar beneden kwam.

De voorbij zes maanden kwam het dossier in een stroomversnelling en de stad heeft het pand nu aangekocht voor 116.273 euro. De stad gaat het gebouw restaureren voor 1,8 miljoen euro waarvan 80 procent door de overheid wordt gesubsidieerd.

De aankoop door de stad kadert in een vernieuwingsoperatie van de as Hoogstraat-Korenmarkt. De restauratie van Cortenbach moet de trekker en hoeksteen worden van een groter project tot herwaardering van de site Korenmarkt-O.L.Vrouwestraat-Lieve-Heerstraat en Ziekeliedenstraat, die paalt aan het kernwinkelgebied in de stad.

Ook een private projectontwikkelaar heeft interesse in de andere leegstaande panden van de familie Min om ze in het nieuw te ontwikkelen gebied eveneens op te kalefateren.

De ontwikkeling van het projectgebied Cortenbach zal een belangrijke schakel worden voor het commerciële gebeuren in de O.L.Vrouwestraat.

In augustus starten de instandhoudingswerken. Een jaar later start de eigenlijke restauratie en in 2017 moet het Hof van Cortenbach gerestaureerd zijn en is Mechelen van een grote kankerplek in de binnenstad verlost.

LDN, SVH
Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio