Turnleraar zadelt Sinterklaas op met depressie

Print

Turnleraar zadelt Sinterklaas op met depressie

Essen - Bart Storm (43) is turnleerkracht en geeft al 17 jaar les op de Potlodenschool. Naast turnen is meester Bart ook een creatieve duizendpoot. Ieder jaar opnieuw schrijft hij een Sinterklaasverhaal.

“Wanneer het schooljaar in september van start gaat, begint het al te kriebelen”, zegt meester Bart. “Dan begin ik al een verhaallijn tegen december uit te stippelen.” De turnleraar werkt het stuk helemaal uit en levert het dan kant en klaar af aan de directeur en het leerkrachtenteam.

Dit jaar is de Sint depressief. Hij komt zijn stoel niet meer uit. Dat zorgt voor paniek bij de Zwarte Pieten, want alle kinderen verwachten natuurlijk wel speelgoed. Maar Sinterklaas kan het word speelgoed niet meer horen. “Zwijg over speelgoed”, knort hij. “Mijn maag draait al om wanneer ik het woord speelgoed hoor. Wat die kinderen allemaal willen hebben! Vroeger moesten we houten blokken, een boek, kaarten of wat stiften brengen. Maar nu willen ze Angry Birds of Furby’s.

Diagnose

Dokter Zotos en dokter Nogzotteros constateren een geval van ‘fosilus tragicus’. Een ziekte opgelopen door het eten van slakken, waardoor de Sint alles in een zeer traag tempo doet. Het beste medicijn is liefde en dat wensen alle kinderen hem dan ook luidkeels toe.

De kinderen zijn dol op de verhalen van meester Bart. “Ieder jaar is er wel iets anders aan de hand met Sinterklaas”, zeggen enkele enthousiaste kinderen. “Hij is al eens verliefd geweest en is ook al eens een keer overvallen. Gestaakt heeft hij ook al, maar het komt altijd weer goed.”

Directeur Kris Peeters speelt zelf ook mee in het stuk. Hij kreeg de rol van dokter Gustafos Zottos. “De kinderen zijn er dol op”, zegt de directeur. “We hebben wel een vaste regel op school: alle leerkrachten moeten meespelen. Natuurlijk heeft de ene al een grotere rol als de andere, maar onze vaste waarden zijn toch meester Johan, meester Bart en ikzelf.”

De traditie wil dat het oudercomité van de Potlodenschool alle helpende handen die dag uitnodigt voor een Sinterklaasontbijt. Daarna mogen ze allemaal mee genieten van het toneelstuk. Er zijn genoeg knipogen verwerkt in het stuk zodat het ook voor de ouders leuk is.

MaTi

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio