Verdachten in dossier-Bois Sauvage krijgen minnelijke schikking van rechter

Verdachten in dossier-Bois Sauvage krijgen minnelijke schikking van rechter

Verdachten in dossier-Bois Sauvage krijgen minnelijke schikking van rechter

Print
De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag de minnelijke schikkingen gehomologeerd die het Brusselse parket had bereikt met de verschillende verdachten in het Bois Sauvage-dossier. De holding, vijf natuurlijke personen en twee andere bedrijven werden vervolgd voor vermoedelijke feiten van misbruik van voorkennis bij de verkoop van Fortis-aandelen in oktober 2008.

Nu de rechtbank de minnelijke schikking - van in totaal bijna 9 miljoen euro - heeft aanvaard, komt er een einde aan de strafvordering.

Neergang Fortis

De feiten dateren van begin oktober 2008, tijdens de neergang van Fortis. Voormalig VBO-topman Luc Vansteenkiste was op dat moment onafhankelijk bestuurder bij Fortis-bank en nam deel aan een raad van bestuur waarop de toenmalige Fortis-topman Herman Verwilst de ontmanteling van Fortis toelichtte. Die ontmanteling zou diezelfde dag nog, na het sluiten van de beurzen, publiek worden gemaakt. Het aandeel zou vervolgens geschorst worden.

Volgens het Brusselse gerecht bleek uit telefoonanalyse dat Vansteenkiste meteen na afloop van de raad van bestuur belde met Vincent Doumier, de CEO van Bois Sauvage, dat een groot pakket Fortis-aandelen bezat. Doumier zou vervolgens de andere toplui van Bois Sauvage verwittigd hebben en in de uren daarop verkochten zowel Bois Sauvage als zijn toplui grote pakketten Fortis-aandelen. Op die manier vermeden ze het waardeverlies dat die aandelen de dagen nadien ondergingen.

Minnelijke schikkingen

Het Brusselse parket vervolgde de verschillende verdachten voor de strafrechter, maar woensdag raakte bekend dat het met de verschillende verdachten minnelijke schikkingen bereikte, voor in totaal bijna 9 miljoen euro. De holding Bois Sauvage betaalde 8.555.780,31 euro, Luc Vansteenkiste 41.808,31 euro en Vincent Doumier 48.493,31 euro.

Yves Liénart van Lindth de Jeude moest 19.865,95 euro ophoesten, Laurent Puissant Baeyens 6.058,31 euro en Luc Willame 20.558,31 euro. De bvba Yvax en de NV Sogelam betaalde respectievelijk 43.730,31 euro en 70.558,31 euro. Die bedragen omvatten zowel de geschatte vermogensvoordelen als de boetes en de procedurekosten.

Gehomologeerd

De minnelijke schikkingen werden vorige week donderdag voorgelegd aan de Brusselse correctionele rechtbank en die heeft ze vrijdag in haar vonnis gehomologeerd en in één beweging het verval van de strafvordering vastgesteld.

Door de minnelijke schikkingen wordt de zaak bovendien niet alleen op strafrechtelijk maar ook op administratief vlak afgesloten. Ook beurswaakhond FSMA had immers een dossier geopend, dat aanleiding kon geven tot een geldboete, maar het bedrag van de minnelijke schikkingen wordt in mindering gebracht van de administratieve afhandeling.

Belga, archieffoto

.

Nu in het nieuws