Illegale concurrentie in bouw kost al 5.000 jobs

Illegale concurrentie in bouw kost al 5.000 jobs

Illegale concurrentie in bouw kost al 5.000 jobs

Print
Dit jaar verloren minstens vijfduizend mensen in de Belgische bouwsector hun job. Dat komt vooral door de concurrentie van buitenlandse firma’s.

De bouwsector wil daarom dat de federale regering snel bijkomende maatregelen neemt tegen de zware concurrentie met bouwbedrijven uit andere Europese landen. Het huidige concurrentieplan is onvoldoende, klinkt het bij de Confederatie Bouw.

“We hebben een enquête gehouden bij meer dan 460 bouwbedrijven. 78 procent van de bedrijven zegt dat ze in 2013 opdrachten heeft verloren door de buitenlandse concurrentie. Eén op de zes aannemers (17 procent) heeft als gevolg daarvan personeel moeten ontslaan”, zegt Robert De Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Die buitenlandse concurrentie is in veel gevallen legaal. “Europa zegt dat buitenlandse werknemers uit de Europese Unie in België mogen werken, op voorwaarde dat ze minstens het Belgische minimumloon krijgen, niet te veel uren werken en alle veiligheidsnormen respecteren. Maar dan nog zijn ze goedkoper dan de Belgische werknemers”, zegt De Mûelenaere.

“Bovendien wordt er veel misbruik gemaakt, zodat die buitenlanders nog goedkoper worden. Poolse bedrijven mogen bijvoorbeeld hun Poolse werknemers tijdelijk in België laten werken, en hun sociale lasten in Polen betalen. Dat is goedkoper.”

“Maar dat ‘tijdelijk’ is een rekbaar begrip. Vaak werken buitenlandse bedrijven ook met schijnzelfstandigen. Wij willen dat burgers die een huis laten bouwen, hun subsidies en premies verliezen als het bedrijf dat ze kiezen niet in orde is met de sociale zekerheid. Dat geldt ook voor bedrijven en de overheid die een bouwopdracht geven.”

Lees vandaag meer in uw krant.

CWil, Archieffoto

Nu in het nieuws