4 tips: Zo stimuleer je de taalontwikkeling bij je baby

4 tips: Zo stimuleer je de taalontwikkeling bij je baby

Seks & Relaties

4 tips: Zo stimuleer je de taalontwikkeling bij je baby

Print

De Waalse tegenhanger van Kind&Gezin maakt zich ernstige zorgen over de taalontwikkeling bij de Belgische peuters. Vooral het gebrek aan communicatie en het voortdurende tv-kijken zouden nadelig zijn voor de ontwikkeling van de kinderen. Toch zijn er enkele concrete tips die je kan toepassen om je kind taalvaardiger te maken op prille leeftijd.

1) Praat zoveel mogelijk met uw kind, ook als het nog een baby is en niets kan terugzeggen. Vertel hem of haar wat je die dag nog allemaal gaat doen, hoe je dat tot nu toe was, zelfs gewoon even vermelden dat de luier wel erg stinkt is al voldoende.

2) Verjong je taalgebruik niet bij je kind, maar blijf de normale, volwassen woorden gebruiken die je bij een andere volwassene ook zou gebruiken. Noem de deurbel daarom niet pingpong maar gewoon de bel.

3) Maak een taal aanleren tot iets speels. Vertel rijmpjes, zing liedjes, maak taalspelletjes die je kind kan begrijpen. Jonge kinderen vinden het fantastisch als hun ouder op zo'n speelse manier met hen omgaat en leren de woorden daardoor veel sneller aan.

4) Wees steeds positief ingesteld: vertel je kind niet telkens wat hij of zij verkeerd doet, maar verbeter de verkeerde woorden gewoon en wees enthousiast als het iets juist zegt of een woord in de juiste context gebruikt.

Photo News

NIET TE MISSEN