Alfaport   Voka = meer kracht

Alfaport + Voka = meer kracht

Alfaport + Voka = meer kracht

Print
Vanaf 1 januari gaat Alfaport deel uitmaken van Voka. "Samen kunnen we meer op het beleid wegen", stellen Stephane Verbeeck (Voka) en Walter Van Mechelen (Alfaport).

Antwerpen en het Waasland tellen duizenden bedrijven in de industrie, de diamant enzovoort en honderden bedrijven die specifiek met de haven bezig zijn. Voor hun belangenverdediging hebben zij traditioneel hun volledig aparte organisaties. Alfaport, het vroegere AGHA, doet dat voor de haven en Voka als grootste koepel voor de rest. Maar zij bundelen nu de krachten.

Al enkele jaren geleden poogde toenmalig Alfaportvoorzitter Roger Roels meer samen te werken via een 'havencel', een ad hoc samenwerking met mensen van Voka. Onder Walter Van Mechelen is nu beslist dat deze cel een permanent onderdeel wordt van Voka en de beleidsmensen ook fysiek verhuizen naar de Vokahoofdzetel in de Antwerpse Markgravestraat.

"Veel te lang was de havengemeenschap te verdeeld, met iedereen op zijn eigen eilandje. Het gewicht op het beleid was al met al te klein. De relatie met het Gemeentelijk Havenbedrijf moet correct maar evenwichtiger", zegt Stephane Verbeeck.

"Wij hebben hard aan de kar moeten trekken en veel scepticisme moeten overwinnen", pikt Van Mechelen in. "Maar door gezamenlijk als havencel naar het beleid te stappen, zagen we dat we snel resultaten konden afdwingen."

"Het Havenbedrijf is nu bezig met zijn strategisch plan voor de komende tien jaar", voegt Verbeeck eraan toe. "Vandaag kunnen we daarop in positieve zin gaan wegen. Door gebundeld op te treden, krijg je respect. En dat geldt zowel voor problemen zoals mobiliteit als voor de chemische clusters, de logistiek, douane, milieu enzovoort. De naam Alfaport blijft overigens bestaan, maar wordt nu overgenomen door de havencel."

Paul Verbraeken
Foto Jan Van Der Perre

.

Nu in het nieuws