Onderzoeker uit Brasschaat scoort wereldwijd met studie over dyslexie

Print

Onderzoeker uit Brasschaat scoort wereldwijd met studie over dyslexie

Brasschaat - Brasschatenaar Bart Boets (38) werd donderdag bedolven onder telefoontjes van journalisten uit heel de wereld. De psycholoog en onderzoeker aan de KU Leuven toont in een baanbrekende studie aan dat dyslexie een andere oorzaak heeft dan algemeen wordt aangenomen.

Dyslexie is een stoornis waarbij de hersenen niet precies doen wat ze zouden moeten doen bij lezen en spellen. Mensen met dyslexie - meer dan tien procent van de wereldbevolking - zijn even slim als anderen, maar ze hebben het moeilijk met het koppelen van klank en letters.

Bal en dal

"Een zin is één doorlopende klankstructuur. Onze hersenen ontleden die tot woorden, woorddelen en letters om tot de juiste interpretatie te komen", zegt Boets. Bij de woorden 'bal' en 'dal' weten we dus meteen dat het minieme klankverschil een andere betekenis geeft.

Er werd altijd gedacht dat bij dyslectici de 'klankrepresentatie' in de hersenen minder goed is. "Wij gingen daar ook van uit toen we begonnen aan ons onderzoek", zegt Bart Boets. "We hebben zeer gedetailleerde hersenscans gemaakt van tientallen mensen met en zonder dyslexie. Daaruit bleek echter dat de klankrepresentatie bij dyslectici haast nog beter is." Het probleem zit in de connectie met andere delen van de hersenen die meewerken aan de juiste interpretatie van de klanken.

"We hebben zelfs aangetoond dat met name twéé van de vele verbindingen met andere hersendelen niet optimaal zijn. Dat kun je na enige bewerking van de scans ook echt zien." Met die bevinding zetten Boets en collega's de wereld van de dyslexie op zijn kop. "Het veroorzaakt nogal wat deining, ja. Nature heeft ook al gebeld, Reuters, de Los Angeles Times, de Duitse radio en nog vele anderen."

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen

DH

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio