Controverse rond "rockimam" in Turkije (video)

Print
In Turkije is er heel wat ophef ontstaan over de muziek van imam Ahmet Muhsin Tuzer. De Turkse religieuze autoriteiten onderzoeken of die al dan niet "onislamitisch" is. De band van de "rockimam" kreeg ondertussen al bedreigingen van conservatieve moslims.

De 42-jarige imam heeft een muzieksmaak die je niet meteen zou verwachten van een islamitische geestelijke. Zo staan Iron Maiden, Metallica en Pink Floyd op zijn lijstje van favoriete bands. "Als God het wil zou ik graag voor honderdduizenden mensen spelen, net als zij."

"Onislamitsche" instrumenten

Afgelopen zomer wist hij samen met zijn band FiRocks wel duizenden mensen op de been te brengen voor een concert in de toeristische stad Kas. Maar dat viel niet in goede aarde bij het door de overheid gefinancierde religieuze directoraat, Diyanet. Zij onderzoeken of de "rockimam" onislamitische muziek maakt met "onislamitsche" instrumenten en of Tuzer al dan niet commerciële activiteiten uitoefent. Imams staan namelijk in dienst van de staat.

"Het probleem is dat hij niet officieel toestemming heeft gevraagd. Hij heeft gewoon een aantal video's en audio-opnamen gemaakt. Daarom wordt er nu onderzoek gedaan", zei Abdul Kadir Ozkan, een woordvoerder van Diyanet, tegen persbureau Al Jazeera.

Imago

De extra aandacht legt FiRocks alleszins geen windeieren. Hun eerste single 'Mevlaya Gel' ('Kom tot God') van het debuutalbum 'Time of Change' werd al meer dan 36.000 keer bekeken op YouTube.

"We brengen mensen dichter bij God", verdedigt de muzikant zijn muziek. "Het imago van de islam is slecht in de wereld. We moeten ons realiseren dat tolerantie belangrijk is in de islam. We moeten ieder mens accepteren zoals hij is."

Toch zal Tuzer niet zomaar aanvaarden dat de staat zijn muziek verbiedt. "Dan bel ik mijn advocaat en stappen we naar de rechter. Ik wil bewijzen dat wat ik doe, goed is."

Bekijk via YouTube enkele clips van de "rock imam":


FiVr/IPS, Foto AFP

.

Nu in het nieuws