Hoogste waterstand in 60 jaar in Oostende

Hoogste waterstand in 60 jaar in Oostende

Hoogste waterstand in 60 jaar in Oostende

Print
De storm is donderdag over ons land geraasd met een krachtvan 9 Beaufort op zee en met maximale rukwinden tot 97 km/u in Zeebrugge en Beitem en 90 km/u in Ernage. Dat meldt weerman David Dehenauw vrijdag. In Oostende werd de hoogste waterstand bereikt sinds de stormvloed van 1 februari 1953.

Er werd vannacht een waterstand bereikt in Oostende van 6.33 meter TAW. TAW is de referentiehoogte waartegenover hoogtemetingen worden uitgedrukt. Een TAW-hoogte van 0 meter is gelijk aan het gemiddeld zeeniveau bij laagwater te Oostende. In Antwerpen bedroeg de TAW 7.24 meter, wat volledig in lijn lag met de voorspellingen. In Oostende is dat de hoogste waterstand sinds de stormvloed van 1 februari 1953, in Antwerpen is dit niet zo.

Het komende hoogwater van vrijdagmiddag kan nog het eerste alarmniveau van 5.60 meter TAW in Oostende en 6.60 meter TAW in Antwerpen overschrijden, maar komt in ieder geval veel lager uit dan het peil van afgelopen nacht. Toch wordt nog steeds afgeraden om op staketsels en kaden te wandelen. Daarna is er geen enkel gevaar meer voor hoge waterstanden. Aan zee zijn vandaag nog rukwinden mogelijk tot 70 km/u. In het weekend wordt het rustiger en is alle stormgevaar geweken.

Lees ook: Burgemeester Bredene: "We zijn aan een ramp ontsnapt"

Belga, Foto Reuters

MEEST RECENT