De Wever: "Mandela was inspiratiebron voor miljoenen mensen"

De Wever: Mandela was inspiratiebron voor miljoenen mensen

De Wever: "Mandela was inspiratiebron voor miljoenen mensen"

Print
N-VA en haar voorzitter Bart De Wever reageren vrijdag verslagen op het nieuws van het overlijden van Nelson Mandela. De Wever prijst de anti-apartheidsstrijder en oud-president van Zuid-Afrika als "een inspiratiebron voor miljoenen mensen, ook na zijn dood".

"De manier waarop hij zowel verzet, lijden als wederopstanding symboliseerde, is van een bijna bovenmenselijke aard."

Dat Nelson Mandela na het onrecht dat zowel hem persoonlijk als de verschillende volkeren van Zuid-Afrika werd aangedaan hoop verkoos boven bitterheid, "getuigt van de grootsheid van de man", stelt De Wever.

Het stemt de N-VA-voorzitter triest dat Zuid-Afrika en het ANC na de inspanningen van Mandela om "de talloze gemeenschappen in het multiraciale Zuid-Afrika om te smeden tot één natie" die positieve evolutie niet konden volhouden.

Toch zal Mandela's erfenis sterker blijken dan de uitdagingen waar Zuid-Afrika nu mee wordt geconfronteerd, besluit De Wever. "Op Robbeneiland vond Mandela troost in het gedicht 'Invictus' van William Ernest Henley. Woorden die ons er toe aanzetten op stoïcijnse wijze ons lot te dragen - hoe zwaar de omstandigheden ook zijn - en vooral nooit op te geven. Het is die boodschap die ons nu troost biedt."

Lees ook: Patrick Janssens herdenkt Mandela: "De geste met het rugbyshirt"

Foto Belga, EPA

MEEST RECENT