Scheldekaaien blank door springtij

Print

Scheldekaaien blank door springtij

Antwerpen - Door het springtij en het stormweer zijn in de nacht van donderdag op vrijdag de kaaien in Antwerpen deels ondergelopen. De d'Herbouvillekaai werd vrijdagochtend afgesloten voor het verkeer.

Om iets voor 6 uur vrijdagochtend bereikte het water in Antwerpen zijn hoogste peil. "De Scheldekaaien zijn zoals voorzien ondergelopen, we bestrijden wel nog enkele kleine openingen aan de poorten van de waterkeringsmuur met zandzakjes", zei Stef Breesch van de Antwerpse brandweer. De D'Herbouvillekaai en Ledeganckkaai werden daarom tijdelijk afgesloten tussen de Jan van Gentstraat en Generaal Armstrongweg. Op de Cockerillkaai stonden enkele elektriciteitskasten in de plassen.

Het water raakte zoals verwacht over de blauwe steen, tot dertig centimeter hoog tegen de waterkeringspoorten, die donderdag werden gesloten. De grote parking tussen de Schelde en de waterkeringsmuur, waar afgelopen nacht nog een 125-tal auto's werden getakeld, stond ook onder water.

Rond 17.30 uur bestaat de kans dat de rivier opnieuw buiten zijn oevers treedt. De waterkeringspoorten blijven zoals aangekondigd gesloten tot zeker 22 uur vrijdagavond.

Stormschade valt mee

De brandweer kreeg donderdagavond ook al zowat 75 oproepen voor stormschade, maar daar waren geen grote incidenten meer bij. "Het gaat vooral om relatief kleine zaken zoals weggewaaide dakpannen of bomen die dreigen om te vallen", stelt Breesch. Eerder op donderdagavond hadden drie personen lichte verwondingen opgelopen toen ze geraakt werden door weggewaaide stukken roofing in de Dambruggestraat.

Lees ook: Fietskoker Kennedytunnel afgesloten door hoge waterpeil Schelde

Foto BFM

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio