Obama herinnert Mandela als "moedige" en "diep goede man"

Obama herinnert Mandela als moedige en diep goede man

Obama herinnert Mandela als "moedige" en "diep goede man"

Print
"Een moedige en diep goede man". Op die manier heeft Barack Obama, de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, donderdag hulde gebracht aan Nelson Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

"Dankzij zijn ontembare waardigheid en zijn onwankelbare wil om zijn eigen vrijheid op te offeren voor de vrijheid van anderen, heeft hij Zuid-Afrika omgevormd en ons allen ontroerd", verklaarde president Obama vanuit het Witte Huis. "Hij heeft meer gedaan dan wat we van een persoon kunnen verwachten", aldus Obama, die de voormalige Zuid-Afrikaanse president slechts eenmaal kort heeft ontmoet in 2005.

"Vandaag is hij weg en we hebben één van de meest invloedrijke en moedigste mensen, en één van de diepst goede personen op deze planeet verloren", ging de VS-president voort. "Hij is niet meer onder ons, hij hoort bij de eeuwigheid".

Verschillende voorgangers van Obama in het Witte Huis hebben eveneens hulde gebracht aan het icoon uit de strijd tegen de apartheid. "Zijn passie voor vrijheid en gerechtigheid hebben een nieuwe hoop gecreeërd voor generaties verdrukte volken over de hele wereld", stelde Jimmy Carter.

George W. Bush prees "één van de grootste stemmen van onze tijd voor vrijheid en gelijkheid". Zijn vader, George H. Bush, noemde Mandela "een man met een buitengewone morele moed die de loop van de geschiedenis in zijn land heeft veranderd".

Foto EPA

Nu in het nieuws