Vlaams Parlement verhindert Breivik-tentoonstelling in Brussel

Vlaams Parlement verhindert Breivik-tentoonstelling in Brussel

Vlaams Parlement verhindert Breivik-tentoonstelling in Brussel

Print
Het Vlaams Parlement heeft een voorstelling rond de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik (foto) geweigerd. De Beursschouwburg had bij het parlement een aanvraag ingediend voor de voorstelling van een Duits gezelschap over de rechtbankverklaring van Breivik.

De Beursschouwburg organiseert in maart 2014 een focusprogramma rond politiek en nationalisme. Binnen dat programma wilde de Beursschouwburg op 28 maart graag "Breivik's Explanation" tonen in de gebouwen van het Vlaams Parlement. "Breivik's Explanation" is een voorstelling van het Duitse gezelschap International Institute of Political Murder (IIPM) onder leiding van regisseur Milo Rau. In het stuk brengt een actrice de verklaring die Breivik op 17 april 2012 zelf aflegde in de rechtbank van Oslo. In die verklaring legt Breivik onder meer uit waarom hij op het eiland Utoya 77 mensen om het leven bracht. Hij heeft het daarbij over zijn affiniteit met al-Qaïda en met de Duitse NSU (National Socialist Underground) en hij vertelt zijn theorie over de Europese ondergang en het verband dat hij ziet met de multiculturele samenleving.

Het betrokken Duitse gezelschap heeft een patent op spraakmakende voorstellingen. Eerder maakte het ook al stukken rond de Rwandese genocide en over de laatste dagen van de Roemeense dictator Ceaucescu.

Het Vlaams Parlement heeft de aanvraag van de Beursschouwburg echter geweigerd. Dat is maandag op het Vast Bureau beslist. Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter: "Dit is een provocatie. Zo'n voorstelling wordt snel een politiek statement en een aanklacht tegen het nationalisme".

Belga, Archieffoto PN

Nu in het nieuws