Lichtjes op Linkeroever voor overleden kinderen

Print
Op 6 december is het een jaar geleden dat Kay Maartense (24) zijn leven gaf om een vriend uit de Schelde te redden. Zijn moeder organiseert op 8 december een bijeenkomst in het kader van de Wereldlichtjesdag.
"Wereldlichtjesdag is een initiatief dat in de jaren negentig in de Verenigde Staten is ontstaan en stilletjes is overgewaaid naar de rest van de wereld", vertelt Hilde Ceulemans, Kays moeder. "Op die dag worden om 19u plaatselijke tijd kaarsjes aangestoken om overleden kinderen te herdenken. In veel Nederlandse steden is Wereldlichtjesdag al een jaarlijks fenomeen en ook in Gent wordt er al iets georganiseerd, maar in Antwerpen naar mijn weten niet. Er zijn volgens mij echt heel wat mensen die nood hebben aan zo'n herdenkingsmoment."

Daarom steekt Hilde Ceulemans zelf de handen uit de mouwen. "De goedkeuring heb ik van het stadsbestuur al gekregen", vertelt ze. "Maar het is allemaal nogal kort dag, dus ik vermoed dat de eerste editie eerder intiem zal verlopen. Het is nog niet zo lang geleden dat ik voor het eerst van Wereldlichtjesdag heb gehoord via Celia Elgueta, die ik via Facebook heb leren kennen en wiens dochter vijf jaar geleden vermoord werd. Ze wees me op het bestaan van Wereldlichtjesdag. Omdat ik zelf weet hoe het voelt om je kind te verliezen, voelde ik mij geroepen om daar iets mee te doen. Niet dat dit een herdenking alleen voor Kay is. Wereldlichtjesdag is er voor alle kinderen die te vroeg uit het leven gerukt zijn. Dat Kay op 6 december een jaar verdwenen is en dat Wereldlichtjesdag op 8 december valt, maakt het natuurlijk een mooie aanleiding."

Kay Maartense sprong op 6 december 2012 aan de Kaaien op de rechteroever in de Schelde om zijn vriend Wout te redden. Dramatisch genoeg slaagde Kay er niet in om de kant opnieuw te bereiken. Hij en zijn vriend werden nooit teruggevonden.
Het evenement gaat door op 8 december om 19.00u, op het pleintje op de hoek van de Thonetlaan met de Charles de Costerlaan.

DVD

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio