Grootste verhuizing ooit in haven

Er is een megaverhuizing in de maak die grote impact zal hebben op de mobiliteit in de Antwerpse haven. De grootste klant van de haven, rederij MSC, wil zijn activiteiten verplaatsen van het Delwaidedok naar het Deurganckdok.

fvranckx

Al jaren kampt MSC met een overvolle terminal aan het Delwaidedok en kijkt de Zwitsers-Italiaanse rederij uit naar uitbreiding. Midden volgend jaar hopen MSC en de haven dat de verhuizing kan beginnen.

Dat betekent niet alleen een verschuiving van minstens 4,6 miljoen standaardcontainers naar het Deurganckdok. Honderden dokwerkers moeten dan ook van de Rechter- naar Linkeroever gaan werken en er komt een enorme mobiliteitsverschuiving naar de regio rond Doel.

Het plan werd in nauwelijks een week formeel beslist. De komst van de ‘P3-alliantie’– de bundeling van de rederijen Maersk, CMA-CGM en MSC – had alles in een stroomversnelling gebracht. De raad van bestuur van de haven zette maandagavond het licht op groen om naar de reacties van ‘de markt’ te peilen.

PVb

Foto Stefaan Van Hul: Aan het Deurganckdok ligt nog heel wat braakliggend terrein, uiterst geschikt voor een uitbreiding.

Vastgoed

Jobs in de regio