IJslandse politie schiet voor het eerst iemand dood

De IJslandse politie heeft maandag voor de eerste keer iemand moeten neerschieten. Het slachtoffer, een man, is aan zijn verwondingen overleden.

fvranckx

De criminaliteit op het eiland, dat 322.000 inwoners telt, is bij de laagste ter wereld. Er zijn slechts 600 politieagenten, van wie maar een paar tientallen een dienstwapen hebben. Dat een van hen dat nu heeft moeten gebruiken, is "zonder precedent", aldus nationaal politiedirecteur Haraldur Johannessen op een persconferentie in Reykjavik.

Het slachtoffer is een man van bijna 60 jaar die om een nog onbekende reden met een jachtgeweer is beginnen schieten vanuit het appartement in de hoofdstad, waar hij alleen woont. Na het gebouw geëvacueerd te hebben probeerde de politie tevergeefs contact te leggen met de man. Vervolgens gooiden ze granaten door het venster om de man te neutraliseren. "Ook dat heeft niet gewerkt, en de man is beginnen schieten", zei Stefan Eiriksson, politiebaas in Reykjavik.

Een gespecialiseerd interventieteam drong daarop binnen in het appartement. Ook op hen werd geschoten. Een kogel kwam terecht in de helm van een agent, en een tweede in de kogelvrije vest van een andere agent. De politie schoot terug en raakte de man, die in de loop van maandagochtend aan zijn verwondingen is overleden.

Belga, Archieffoto

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio