Winteropvang tijdens eerste week al veelvuldig gebruikt

Winteropvang tijdens eerste week al veelvuldig gebruikt

Winteropvang tijdens eerste week al veelvuldig gebruikt

Print
Na de eerste week van de Antwerpse winteropvang blijken al heel wat daklozen gebruik te maken van de beschikbare opvangplaatsen. Zowat de helft van de capaciteit is momenteel bezet, zo is vernomen bij Antwerps OCMW-voorzitter en schepen voor Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA). Vooral de specifieke plaatsen voor gezinnen met kinderen zijn erg in trek.

De winterwerking van de stad en het OCMW Antwerpen ging dit jaar een week vroeger dan gepland van start, vanwege een aangekondigde koudegolf. De vaste plaatsen in nachtopvangcentrum De Biekorf (voor mensen met een verslavingsproblematiek) blijven nog tot 31 maart 2014 uitgebreid van 44 naar 60 bedden. In een gebouw aan de Desguinlei zijn bovendien 40 bedden beschikbaar gemaakt voor mensen zonder verslavingsproblematiek en 75 bedden voor wie een precair verblijfsstatuut heeft. Daar zijn voor het eerst ook 5 extra gezinsstudio's geïnstalleerd, naast de 13 van de vaste opvang in sociaal hotel De Passage.

"Indien nodig kan nog bijkomende capaciteit gecreëerd worden op die locaties. Dat wordt goed opgevolgd en daar zijn de nodige voorzorgen voor genomen, ook financieel", zegt Homans. De nieuwe centrale dispatch zorgt ervoor dat op elk uur van de dag kan gemonitord worden waar er nog hoeveel plaatsen vrij zijn. Zowel hulpverleners als de daklozen zelf kunnen dus snel weten waar ze aan toe zijn.

Stad en OCMW hebben voor de winterwerking 2013-2014 samen ruim 1,16 miljoen euro voorbehouden, los van het opzetten van de centrale dispatch. Dat is volgens Homans 55 procent meer dan het vorige stadsbestuur had voorzien voor 2012-2013.

Belga
Archieffoto WH: De Biekorf.

Nu in het nieuws