België blokkeert 261 websites die namaakproducten verkopen

België blokkeert 261 websites die namaakproducten verkopen

België blokkeert 261 websites die namaakproducten verkopen

Print
Tijdens een grootschalige internationale actie zijn in België 261 websites geblokkeerd die namaakproducten aanbieden. Dat maakte de federale overheidsdienst Economie maandag bekend.

De Belgische douane en de FOD Economie namen deel aan een internationale actie om websites die namaakproducten verkopen, ontoegankelijk te maken. In België werden 261 websites met domeinnamen op .be of .eu geblokkeerd; wereldwijd werden 742 internetpagina's ontoegankelijk gemaakt.

Oneerlijke concurrentie

De FOD Economie wil met de actie de economische orde in het belang van de consumenten en eerlijke ondernemingen handhaven. De geblokkeerde websites boden namaakgoederen aan als originele producten. Ze vormden daardoor oneerlijke concurrentie voor de legitieme ondernemingen.

Voorts dreigden ze het belang van de consumenten zwaar aan te tasten omdat, zo verduidelijkt de FOD Economie, de consument de goederen niet ontvangt als die door de douane in beslag worden genomen, maar wel moet betalen voor de vernietiging ervan. De geblokkeerde websites zouden ook de handelaar niet duidelijk identificeren, wat nochtans een verplichting is.

Belga, archieffoto

Nu in het nieuws