Turtelboom: "Geen gratie meer tot aan verkiezingen"

Turtelboom: Geen gratie meer tot aan verkiezingen

Turtelboom: "Geen gratie meer tot aan verkiezingen"

Print
Minister van Justitie Annemie Turtelboom zal tot de verkiezingen van volgend jaar geen gratieverzoeken meer goedkeuren. Intussen moet het parlement het debat over het systeem van individuele gratie in alle sereniteit kunnen voeren. Dat zei ze maandagmiddag in het VRT-journaal.

Afgelopen weekend raakte bekend dat koning Filip sinds zijn aantreden deze zomer al elf gratieverzoeken heeft goedgekeurd. Verzoeken tot gratie worden behandeld door de dienst Genade van de Federale Overheidsdienst Justitie. De minister van Justitie legt de goedgekeurde verzoeken voor aan de koning. Onder de elf goedgekeurde dossiers zouden verkeersovertreders zitten. De zaak wekt ophef. Zowat alle Vlaamse partijen willen het systeem van gratie afschaffen.

Minister Turtelboom (foto) vindt dat het parlement de komende maanden het debat over de koninklijke gratie moet voeren. Tot aan de verkiezingen zal zij geen verzoeken meer goedkeuren. Het systeem van gratie afschaffen kan ze zelf niet. Het komt het parlement toe om het bewuste artikel uit de Grondwet te halen.

Op de elf individuele dossiers gaat ze niet in. Maar ze komt er ook niet op terug. "Het zijn elf menselijke gevallen, waar ik niet op terugkom".

Turtelboom merkt op dat het aantal goedgekeurde gratieverzoeken de jongste jaren is gedaald. Vijf jaar geleden werd nog 98 keer gratie verleend. Bij de troonswissel deze zomer gaf ze al aan dat ze de collectieve gratieregeling niet meer van deze tijd vond en dat het systeem van individuele gratie herbekeken moest worden.


Onze redactie is op zoek naar mensen die ooit gratie verleend kregen van onze vorst. Bent of kent u zo iemand? Bezorg ons dan uw gegevens (naam, gemeente en telefoonnummer) via hier@reageren.be. U kan rekenen op onze discretie.

Lees ook: "Koning geeft fout signaal"

Foto Belga

Nu in het nieuws