Duitsers willen dat 'zuiverheidsgebod' van hun bier werelderfgoed wordt

Duitsers willen dat 'zuiverheidsgebod' van hun bier werelderfgoed wordt

Duitsers willen dat 'zuiverheidsgebod' van hun bier werelderfgoed wordt

Print
De Duitse brouwers willen dat het "Rheinheitsgebot" van hun bieren door de Unesco op haar lijst van werelderfgoed wordt gezet. Dat heeft de Duitse brouwersfederatie maandag gemeld. Het "zuiverheidsgebod" bepaalt al sinds de 16de eeuw dat het Duitse bier beperkt moet blijven tot vier bestanddelen. Tot in de jaren 30 van de vorige eeuw was het ook een officiële wet.

Oorspronkelijk beperkte het gebod zich tot de regio Beieren, maar gaandeweg de jaren werd het uitgebreid tot het hele Duitse grondgebied. De vier verplichte bestanddelen zijn gerst, hop, water en gist. Hoewel het gebod inmiddels versoepeld is, houdt het merendeel van de Duitse brouwers zich aan de beperking: ongeveer 5.000 biersoorten bevatten enkel de vier basiselementen.

Immaterieel cultureel erfgoed

Als het Rheinheitsgebot de Unesco-lijst haalt, "is dat zowel een eer als een uitdaging", zei federatievoorzitter Hans-Georg Eils. Het biergebod zou op de nieuwe VN-lijst komen voor immaterieel cultureel erfgoed. Unesco wordt doorgaans geassocieerd met lijsten voor natuurlandschappen en cultureel erfgoed. De federatie hoopt dat het biergebod in 2016 op de lijst komt. Dan is het precies 500 jaar geleden dat het zuiverheidsgebod werd uitgevaardigd.

Duitsland wil ook dat componist Ludwig van Beethoven in de Unesco-lijst wordt opgenomen, een wens die in de VN niet in dovemansoren zal vallen.

Belga, archieffoto

Nu in het nieuws