Chef van Ko'uzi in finale Japanse kookwedstrijd

Chef van Ko'uzi in finale Japanse kookwedstrijd

Chef van Ko'uzi in finale Japanse kookwedstrijd

Print
Antwerpen - Robrecht Wolters, chef van het Antwerpse sushirestaurant Ko'uzi aan de Sint-Jorispoort, is geplaatst voor de finale van de Washoku World Challenge nu zondag in Tokio. Dat is een internationale kookwedstrijd voor niet-Japanse chefs.

Tien chef-koks uit verschillende landen moeten hun affiniteit met de Japanse keuken bewijzen. Naast chefs uit de VS, Zuid-Korea, Singapore, China, Thailand en Sri Lanka doet ook één Belg mee: Robrecht Wolters, mede-eigenaar en keukenchef van de Antwerpse sushibar Ko'uzi. Robrecht is de enige Europeaan die de finale haalde.

De tien finalisten werden geselecteerd uit 106 kandidaten afkomstig uit 21 landen. Hun gerechten worden beoordeeld op smaak, kooktechniek, presentatie, gezondheidsgehalte en originaliteit. De 42-jarige Robrecht Wolters zal hetzelfde gerecht bereiden waarmee hij de finale haalde: kort in bier en sake (Japanse rijstwijn) gemarineerd varkensvlees dat traag gegaard wordt met miso (sojabonenpasta) en daarna gepaneerd wordt met gepofte boekweit en cacaokruiden.

Dashi

Robrecht groeide op in Scherpenheuvel, volgde een culinaire opleiding aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge en staat inmiddels al twintig jaar in de keuken. Sinds de opening van zijn sushibar in 2008, waar ook zijn Japanse echtgenote Junko Kawada werkt, verdiept Wolters zich in de traditionele Japanse keuken. "Het verschil met de op Franse leest geschoeide westerse keuken is enorm", vertelt hij.

Robrecht: "In de Japanse keuken staat umami centraal. Dat is, naast de vier basissmaken zoet, zout, zuur en bitter, de zogeheten 'vijfde smaak'. Het is een hartige, zout-zoete smaak die onder meer voorkomt in de artificiële smaakversterker monosodiumglutamaat. Tijdens de kookwedstrijd moeten wij die smaak op natuurlijke wijze produceren. Hiervoor kan je zeewier, tonijnvlokken, miso, sake of sojasaus gebruiken."

Robrecht en zijn vrouw leerden elkaar acht jaar geleden kennen in de Belgische ambassade in Tokio, toen hij daar een diner verzorgde ter promotie van de Luikse chocolatier Galler. Junko is erg trots op de finaleplaats van haar man: "Stel je voor dat hij de wedstrijd wint!" Zelf haalde ze vorig jaar de tweede plaats in de Japanse World Sushi Cup. Momenteel wordt het koppel in België gevolgd door een cameraploeg van TV Tokyo.

www.washoku-worldchallenge.jp/en, www.kouzi.be

JOERI NAANAI

Foto Dirk Kerstens

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio