1 op de 5 Afrikaanse olifanten dreigt geschoten te worden

1 op de 5 Afrikaanse olifanten dreigt geschoten te worden

1 op de 5 Afrikaanse olifanten dreigt geschoten te worden

Print
Een vijfde van alle Afrikaanse olifanten dreigt de komende tien jaar het slachtoffer te worden van stroperij en illegale handel. Dat stelt de International Union for Conservation of Nature (IUCN) maandag naar aanleiding van een conferentie over olifanten in Botswana. Boosdoener is de niet aflatende vraag naar ivoor, vooral vanuit Azië.

De gegevens voor dit jaar zijn nog niet compleet, maar voorlopige data wijzen in de richting van een nieuw dieptepunt in de illegale handel in ivoor. "We zien nu al een stijging van 20 procent ten opzichte van het vorige recordjaar 2011", zegt Tom Milliken van de gespecialiseerde database ETIS. Er werd in 2013 al 41,6 ton ivoor in beslag genomen.

Tanzania en Kenia

Ivoor is vooralf geliefd in China en Thailand, waar het gebruikt wordt voor het vervaardigen van decoratieve en religieuze ornamenten. Het ivoor verlaat Afrika voornamelijk via Tanzania en Kenia. De afgelopen twee jaar is er een verschuiving van de handelsroutes. Waar het ivoor voorheen vooral via Maleisië, Vietnam en Hong Kong werd verscheept, zijn onder andere Turkije en Spanje inmiddels ook belangrijke tussenhavens.

De hoop is dat er op de conferentie in Botswana beslist wordt tot een verscherping van de nationale wetten om de illegale handel in ivoor te stoppen. Volgens de IUCN werden in 2012 ongeveer 22.000 olifanten gedood in Afrika. Het jaar daarvoor werden 25.000 olifanten gestroopt.

Belga, archieffoto

Nu in het nieuws