Energiedranken met cafeïne doen hartspier sterker samentrekken (oproep)

Energiedranken met cafeïne doen hartspier sterker samentrekken (oproep)

Energiedranken met cafeïne doen hartspier sterker samentrekken (oproep)

Print
Ongeveer een uur nadat iemand een energiedrankje met cafeïne drinkt, begint het hart sterker samen te trekken. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Bonn dat werd voorgesteld tijdens een bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA).

Voor het onderzoek ondergingen 18 mensen een MRI-scan voor en nadat ze een energiedrank met taurine en cafeïne dronken. Uit de scan een uur nadat de testpersonen een energiedrank tot zich namen, blijkt dat de linkerhartkamer van het hart sterker samentrekt dan voordien.

"We kennen al veel nevenwerkingen van een hoge inname van cafeïne, zegt onderzoeker Jonas Dörner. "Een verhoogde hartslag, hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk, en in ernstige gevallen een hartaanval of zelfs plotse dood." Tot nu toe werd echter nog niet onderzocht wat het effect op de samentrekking van het hart is. "Nu hebben we aangetoond dat energiedrankjes een kortetermijninvloed hebben op de samentrekking van het hart", zegt Dörner. "We weten nog niet of en hoe een verhoogde samentrekking van het hart een effect heeft op de dagelijkse activiteiten." Daarvoor is volgens Dörner bijkomend onderzoek nodig, ook om na te gaan wat de effecten op lange termijn zijn.

De verkoop van energiedranken is een miljardenbusiness geworden. Tieners en jonge mensen blijven de belangrijkste consumenten, maar de afgelopen jaren drinken mensen uit alle leeftijdsgroepen energiedrankjes. De onderzoekers raden kinderen en mensen met hartproblemen af om nog energiedranken te drinken, aldus RSNA in een mededeling.

Foto AFP: Een Indonesische man drinkt Kratingdaeng, de lokale versie van het inmiddels wereldberoemde Thaise energiedrankje Red Bull


Drinkt u regelmatig energiedranken en waarom? Hebt u concrete ervaringen over gezondheidsproblemen of ondervindt u het tegendeel? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be. Vermeld ook uw gemeente en telefoonnummer. Uw gegevens worden met alle discretie behandeld.
BELGA

Nu in het nieuws