N-VA toont verschillende gezichten

Zondag zag ik in de tv-talkshows verschillende gezichten van de N-VA. Tijdens Wakker op zondag op atv hoorde ik Zuhal Demir, districtsvoorzitter van Antwerpen en kersvers voorzitter van het Agentschap voor Inburgering en Integratie, zeer juiste dingen zeggen. Inderdaad, ons migratiebeleid heeft gefaald door nieuwkomers te weinig verplichtingen op te leggen, bijvoorbeeld inzake kennis van het Nederlands. En inderdaad, een rem op het integratieproces komt door de volgmigratie. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Vervolgens zag ik Liesbeth Homans in De zevende dag met zeer valabele uitspraken argumenteren waarom een beleid van rechten en plichten absoluut niet asociaal hoeft te zijn, integendeel. Als blijkt dat van de 7500 leefloners in de stad Antwerpen liefst 87 procent geen Nederlands spreekt, dan moet daar dringend iets aan worden gedaan. En dan moet de overheid er ook voor zorgen dat die mensen de kans krijgen om er iets aan te doen. Ook de vele Polen en andere EU-inwoners die nu wettelijk niet verplicht zijn om in te burgeren.

Ik volg Homans ook als ze zegt dat het begrip racisme relatief is. Die controversiële uitspraak van haar is in de media namelijk helemaal uit haar context gerukt. Ze illustreerde dat zelf met een heel goed voorbeeld: wanneer zij op de tram jongeren verzoekt om hun vuile voeten van de bank te halen en vervolgens te horen krijgt dat ze een racist is, dan is dat flauwekul. En daar heeft ze honderd procent gelijk in.

Minder enthousiast was ik over het optreden van de derde N-VA-vrouw die ik zag. In Wakker op zondag probeerde Annick De Ridder nog eens uit te leggen waarom ze begin deze week is overgestapt van Open Vld naar de N-VA. Eens te meer zei ze dat de vervreemding van haar blauwe fabriekje al een tijd bezig was en dat de sociaaleconomische congresteksten van de N-VA voor haar de doorslag hadden gegeven. Dat ze bij de verkiezingen van vorig jaar al geen rol had gespeeld in dienst van haar toenmalige partij, schreef ze toe aan haar drukke activiteiten als kaderlid in dienst van Katoen Natie, het bedrijf van Fernand Huts. Ik dacht: als dat blijkbaar makkelijker wordt als lid van een andere partij, wat moet ik daar dan uit afleiden?

Na dit weekend weet ik het even niet meer. Is de N-VA nu de donkerblauwe partij van Annick De Ridder, of de sociaal bewogen partij van Homans en Demir? Ik gok op het laatste, maar ik wil graag meer duidelijkheid.

LEX MOOLENAAR

Nu in het nieuws