Extra bewaking tegen eindejaarsdieven

Bewakingsfirma’s krijgen tot veertig procent meer aanvragen voor de beveiliging van handelszaken voor eindejaar. Niet alleen veel grote winkelketens investeren in extra beveiliging; ook meer kleinere handelaars verenigen zich en delen de kosten.

Eindejaar is een van de drukste shoppingperiodes van het jaar. Maar veel volk lokt ook winkeldieven. “Uiteraard zetten we dan vooral in drukke winkelbuurten extra patrouilles in”, klinkt het bij zowel de Antwerpse als de Mechelse politie.

Steeds meer handelaars investeren ook zelf in extra veiligheid. Naast alle mogelijke antidiefstalsystemen huren ze bewaking in. “Alhoewel de eindejaarsperiode nog moet beginnen, zie we nu al een stijging van de aanvragen met ongeveer veertig procent. Rond eindejaar krijgen we sowieso twintig tot dertig procent meer aanvragen. Maar dit jaar gaan we daar ver boven”, zegt Philippe Docx van G4S, dat samen met Securitas de grootste speler is op de Belgische markt van bewakingsfirma’s. Ook de meeste concurrenten zitten zo goed als volgeboekt.

“Investeerden vroeger vooral grote winkelketens in bewakingsagenten, dan doen dat sinds dit jaar ook meer kleinere handelaars. Ons consortiumconcept slaat aan. Daarbij groeperen kleinere handelaars - voor wie het te duur is om een bewakingsagent te huren - zich, en organiseren ze een gedeelde bewaking”, aldus nog Docx. Volgens de bewakingsfirma’s die we contacteerden, zorgt de stijgende vraag naar bewakers evenwel niet voor problemen om alle posten te bemannen.

Foto AFP THIERRY GOEMAN

Nu in het nieuws