Steeds meer kerken moeten deuren sluiten

Steeds meer kerken moeten deuren sluiten

Steeds meer kerken moeten deuren sluiten

Print
Te hoge verwarmingskosten en te weinig priesters. Met die uitleg moesten de parochianen van Gerheide en Schoorheide in Balen het stellen toen hun kerken vorig jaar sloten. En dat aantal gaat stijgen, blijkt uit een rondvraag van minister Geert Bourgeois.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bourgeois (N-VA) wil met zijn toekomstplan vooral leegstand en verwaarlozing vermijden. Van de 1800 kerkfabrieken, stuurden al 1700 hun toekomstplannen binnen bij Bourgeois.

Nog maar vijf procent van de Vlamingen – zo’n 250.000 gelovigen – gaat wekelijks naar de kerk. Uit de bevraging blijkt dat zeer binnenkort twaalf kerken in Vlaanderen de deuren sluiten. Voor in totaal veertig kerken wordt die optie zeer ernstig overwogen. 41 kerkfabrieken geven ook aan dat ze ‘hun’ kerk in grote mate gaan openstellen voor andere activiteiten. Net geen 90 kerkbesturen overwegen die optie op dit moment zeer ernstig.

Bourgeois wil de gebouwen openstellen voor andere activiteiten, maar sluit niet uit dat kerken gesloopt zullen worden. Voor een herbestemming is er een ontwijding als gebedshuis en toestemming van de bisschop nodig. Voor een nevenbestemming, hoeft de kerk niet ontwijd te worden. In veel gevallen worden er al concerten of zelfs sporttrainingen in kerken gehouden. Onlangs ging er nog een bib open in een kerk.

Foto BDD
KRISTIN MATTHYSSEN
SOFIE VERHEYEN

Nu in het nieuws