"Koning geeft fout signaal"

Print

Koning geeft fout signaal

De gratieverlening door koning Filip aan verkeerszondaars valt slecht bij lotgenotenverenigingen. Het vtm-magazine Royalty maakte gisteren bekend dat koning Filip sinds 21 juli gratie verleend heeft aan elf veroordeelden, vooral verkeersovertreders.

Bij gratie verdwijnt de veroordeling niet, maar krijgt de aanvrager strafvermindering. “Wij begrijpen de koning niet”, reageert Paul Vande Walle, voorzitter van de vereniging Ouders van een Verongelukt Kind (OVK). “Dit is een volledig fout signaal, temeer omdat het ook om personen gaat die een levenslang rijverbod hebben gekregen. En zo’n levenslang rijverbod wordt enkel aan zware recidivisten gegeven.” Sabine Cocquyt van de vzw Over-Hoop, voor familie van jonge verkeersslachtoffers die hun ongeval overleefd hebben, vreest dat de koning door zijn gratieverlening verkeersovertredingen banaliseert. “Hij draait hiermee de klok tien jaar terug in de tijd.”

Ook Sofie Van Damme van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid is hard voor de vorst. “Hij ondergraaft onze werking.”

Lees vandaag meer in uw krant.

KMa, archieffoto PN

Nu in het nieuws