Bestuur Electrawinds wacht gespannen af

Bestuur Electrawinds wacht gespannen af

Bestuur Electrawinds wacht gespannen af

Print
Het is de volgende uren bang afwachten voor het groenestroombedrijf Electrawinds uit Oostende. Tegen maandag moet er een oplossing uit de bus komen voor de financiële problemen waar de groep mee kampt, zoniet zou de raad van bestuur het faillissement moeten aanvragen. Het is zondagavond niet duidelijk hoever men verwijderd is van zo'n oplossing. Geen van de betrokken partijen die door Belga werden gecontacteerd, wilde commentaar kwijt.

Electrawinds heeft dringend geld nodig, maandag is naar verluidt de kas leeg. Anderhalve week geleden kwam een consortium met onder meer de Gimv en Fortino -het vehikel van Duco Sickinghe- met een voorstel op de proppen, maar dat werd door de referentieaandeelhouders verworpen. Die zagen hun belang door de geplande kapitaalinjectie teveel slinken.

Opsplitsing

Afgelopen donderdag kwam referentie-aandeelhouder Luc Desender met zijn holding Winpar dan zelf met een alternatief, dat voorzag in een opsplitsing van de Belgische en internationale tak van het groenestroombedrijf. Officieel werd er niet gereageerd, maar volgens verschillende media is ook dat voorstel intussen van tafel. Vooral de schuldeisers zouden dwars liggen, meer in het bijzonder financierder Jos Sluys van de holding Saffelberg, aldus De Standaard en De Tijd. Sluys was zondagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Waarschijnlijk wordt er de volgende uren voort gezocht naar een oplossing. Indien die niet wordt gevonden, ziet het ernaar uit dat Electrawinds maandag het faillissement zal moeten aanvragen. De economische impact van zo'n faling zou nog relatief beperkt blijven, menen analisten. Bij de groep werken 235 mensen van wie meer dan 130 in België. Maar een deel van hen zou aan de slag kunnen blijven omdat ze bij een dochteronderneming (biomassacentrales) ondergebracht zijn. Ook wordt verwacht dat verschillende groenestroomprojecten snel een andere overnemer zullen vinden.

Miljoeneninvestering verloren

Erger lijkt de impact voor de talrijke private en publieke investeerders die hun geld in rook zien opgaan. Voor de Gimv zou het gaan om een bedrag van minstens 53 miljoen euro. De rekening voor de federale participatiemaatschappij (FPIM) wordt op 32,5 miljoen euro geschat, tegen 42 miljoen euro voor Vlaanderen (PMV, Gigarant en de Vlaamse energieholding). Zelfs de gemeenten (via de Gemeentelijke Holding) pompten naar verluidt 10 miljoen euro in het bedrijf. Belfius bank zou op haar beurt 12 miljoen euro tegoed hebben van Electrawinds.

Belga, archieffoto