IJsland scheldt tot 24.000 euro schulden per gezin kwijt

De regering in IJsland gaat de hypotheekschulden van de gezinnen fors verlichten, na de bankencrisis in 2008. In totaal gaat het om 150 miljard IJslandse kronen (ruim 900.000 euro) die zullen worden afgeschreven, of ongeveer 24.000 euro per gezin. Het bedrag vertegenwoordigt maar liefst 9 procent van 's lands economie.

drombouts

Met deze plannen lost de regering van premier Sigmundur David Gunnlaugsson een verkiezingsbelofte in. De operatie werd maandenlang voorbereid, zaterdag maakte de regering de details bekend. De maatregel zou deels gefinancierd worden met hogere bankentaksen.

De kwijtschelding wordt gespreid over vier jaar. Concreet zullen de schulden van gezinnen die een woonkrediet gelinkt aan inflatie hebben, fors verlicht worden. De meeste IJslanders hebben zo een lening, omdat de banken voor 2008 -toen de sector in elkaar klapte- enkel dit soort leningen wilden verstrekken. Na de crisis verloor de IJslandse kroon sterk in waarde en galoppeerde de inflatie, met 37 procent op bijna drie jaar tijd. De gezinnen zagen hun schulden dus fors oplopen.

De bedoeling van de maatregel is om de gezinnen meer ademruimte te geven om te consumeren, en zo de economie verder aan te zwengelen.

Foto Reuters

MEER OVER IJsland