1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Scholier uit Boechout wint Jeugd Technologie Olympiade

Scholier Luis Colson van de gemeentelijke basisschool Jan Frans Willems in Boechout mag zich een jaar lang het grootste technologietalent van de lage landen noemen.

drombouts

De jongeman heeft zaterdag de Jeugd Technologie Olympiade van de lage landen gewonnen, waaraan in totaal 12.693 Vlaamse jongeren deelnamen. Vier leerlingen van Qworzo, de gemeentelijke basisschool van Merksplas, wonnen dan weer het TechniekTornooi, een wedstrijd waar 14 scholen aan deelnemen. Beide evenementen hebben als doel jongeren warm te maken voor technologie en techniek.

"Veel jonge kinderen hebben talent en zin voor technologie, maar krijgen niet altijd de ruimte en mogelijkheid om die interesse ten volle te beleven", zegt Rik Hostyns, coördinator van de Olympiade en het Techniektornooi. "Met onze wedstrijden willen we hun interesse aanwakkeren en stimuleren. Technologie is immers van levensbelang voor onze samenleving, met technologie kunnen we mensen helpen en de wereld verbeteren. Ook dat willen we hen tonen."

Maar liefst 12.693 kinderen uit 475 Vlaamse scholen namen deel aan de Olympiade. De 48 beste van hen namen het zaterdag op tegen 8 leerlingen uit Nederland. Zij moesten een technologieproef en vier engineeringopdrachten tot een goed einde brengen. Luis Colson uit Boechout was de winnaar, gevolgd door Jelle Parmentier van de Vrije Basisschool Sint-Lodewijk in Deerlijk en Simon Vandewynckel van de Vrije Basisschool Het Hinkelpad uit Antwerpen.

Nog zaterdag namen 14 teams van vier leerlingen het tegen elkaar op in het TechnologieTornooi, waarbij ze allemaal een systeem moesten ontwikkelen om water naar boven te pompen. Overwinnaars waren The Little Einsteins uit gemeentelijke basisschhol Qworzo uit Merksplas.

De Olympiade en het Technologietornooi konden rekenen op de steun van de technologiefederatie Agoria, bedrijven Bekaert en Umicore, Electrabel, de NMBS-groep en alle Vlaamse hogescholen en universiteiten.

Belga

Foto Patrick Van Dyck

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio