Dichtbundel in het Mechels is ode aan bompa

Een dichtbundel zonder veel franjes met verzen in het dialect, recht uit het hart en uit liefde voor zijn stad. Dat is wat Maneblusser Philip Kerremans (44) wilde bereiken met zijn 'Mechelse Karamellen'. Voor de samenstelling kreeg hij met stadsgids Marcel Kocken niet van de minste hulp.

Sven Van Haezendonck

Met zijn bundel waagde Kerremans zich niet aan de gemakkelijkste uitdaging. "Want het Mechels is niet in één klank te vatten", zegt Marcel Kocken. "Zo kan hetzelfde woord in Galgenberg helemaal anders klinken dan in Schonenberg of het centrum van de stad. Hét Mechels bestaat simpelweg niet en taal is spelen. Zelfs het spreken en schrijven zijn verschillend", vertelt Kocken.

Philip Kerremans heeft serieus gezwoegd om zijn verzen bij de drukker te krijgen. "Uren hebben Marcel en ik doorgebracht op het zoldertje bij hem thuis, op zoek naar de schrijfwijze van elk woord. Ik heb hem zo leren kennen als een bijzonder fijn mens, een doctor in de streektaal ook", geeft de auteur aan. Diep respect heeft hij voor Mechelens bekendste stadsgids, net zoals hij dat heeft voor zijn grootvader Maurice. Kerremans: "Hij was mijn held. In de oorlog heeft hij nog in het verzet gezeten. Het dialect heb ik dus geleerd van mijn bompa."

Mechelse Karamellen is voor de schrijver een eerbetoon geworden aan zijn grootvader. "En omdat ik ons dialect belangrijk. Mechels spreek ik vandaag met de ouders van mijn vrienden, want zelf verstaan ze me soms niet (lacht). Ik heb trouwens al plannen voor een tweede bundeltje", zegt Philip nog. Maar eerst wil hij nog even het succes van zijn eerste werk afwachten, dat hij dit weekend op zaterdag van 14 tot 16u overigens signeert bij boekhandel Salvator.

Dat doet hij samen met Marcel Kocken en hopelijk ook met Ellen Huypens (33), een grafische kunstenares met Multiple Sclerose die voor de illustraties in het boek heeft gezorgd. "Maar gezien haar gezondheid gaat de ene dag al wat beter dan de andere. Ik ben haar alleszins ontzettend dankbaar voor de mooie zwart-wittekeningen bij mijn boek", zegt de auteur. Het boek telt 108 bladzijden en is te koop voor 14,95 euro. Een deel van de eventuele winst wil Philip Kerremans trouwens schenken aan de 'Fondation Charot Stichting', die zich inzet voor verder onderzoek naar de mysterieuze, slopende ziekte.

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio