Motilium vanaf zaterdag enkel op voorschrift

Geneesmiddelen die domperidon bevatten, zoals het maagmedicijn Motilium en het middel tegen reisziekte Touristil, zijn vanaf zaterdag alleen nog op medisch voorschrift te verkrijgen. Dat meldt het Belgische geneesmiddelenagentschap fagg vrijdag. De reden is dat het geneesmiddel zelfs bij correct gebruik risico's inhoudt, zoals kans op plots hartfalen.

drombouts

Het fagg heeft in België sinds december 2011 vier gevallen geregistreerd "van ernstige bijwerkingen ter hoogte van het hart na de inname van domperidon". Twee patiënten overleden ook. Het oorzakelijk verband met het gebruik van domperidon werd als "mogelijk" omschreven.

Een commissie van het fagg adviseerde in april om geneesmiddelen met domperidon op medisch voorschrift te brengen, omdat het gebruik ervan direct of indirect gevaar kan opleveren, zelfs bij correct gebruik. Sommige studies toonden een hoger risico op ernstige hartritmestoornissen of plotse hartdood aan, met extra risico voor 60-plussers of bij dagelijkse inname van meer dan 30 mg. Ook interacties met andere veelgebruikte geneesmiddelen zijn mogelijk en apothekers zouden risicopatiënten niet altijd gemakkelijk kunnen identificeren.

In België heeft de beslissing betrekking op de geneesmiddelen Domperidone EG, Domperidon Mylan, Domperidon Teva, Domperitop, Motilium, Oroperidys, Touristil en Zilium. Er loopt ook nog een onderzoek bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) over het geneesmiddel.

Foto Photo News