Moederbedrijf ontslaat uitbater ingestort Litouws winkelcentrum

Iets meer dan een week nadat een dak van een winkelcentrum in Letland instortte en 54 levens eiste, heeft het Litouwse moederbedrijf de voorzitter van de directie ontslagen van de onderneming die het winkelcentrum uitbaat. Dat schrijft het Letse persagentschap Leta vrijdag. De man zou zich ongepast hebben uitgelaten.

mceulemans

De Litouwse uitbater zou gezegd hebben dat hij zich "verantwoordelijk, maar niet schuldig" voelt voor de tragedie. Hij voegde daar nog aan toe: "enkel wie zich schuldig voelt, treedt af." De instorting in Riga was het zwaarste ongeluk sinds Letland onafhankelijk werd in 1991. Eerder had de Letse premier Valdis Dombrovskis al zijn politieke verantwoordelijkheid genomen en stapte hij op.

Klacht ingediend

Ook de Litouwse ambassadeur werd na de uitlatingen van de uitbater op het matje geroepen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Riga. Het Letse staatshoofd Andris Berzins sprak over de gebeurtenissen met zijn Litouwse collega, president Dalia Grybauskaite tijdens de EU-top in Vilnius.

Intussen dienden twee advocaten een klacht in over zo'n 140 miljoen euro tegen het stadsbestuur van Riga en vier bedrijven die meegewerkt hebben aan de bouw van het winkelcentrum. De klacht werd ingediend uit naam van verschillende slachtoffers, dat schrijft persagentschap BNS. De advocaten wilden niet kwijt wie of met hoeveel de klagers zijn. De politie doorzocht vrijdag ook verschillende gebouwen in verband met het ongeluk. Dat deelde een woordvoerster mee.

Belga, archieffoto Reuters

Vastgoed

Jobs in de regio