60 jaar oude olifant uit Congo verhuist naar Mechelen

Zaterdag wordt een opgezette olifant uit het Afrikamuseum in Tervuren overgebracht naar Technopolis in Mechelen. Het belooft een spectaculaire onderneming te worden.

Sillis Marijn

"We moeten erg voorzichtig zijn, het is een heel oude en vooral fragiele constructie”, vertelt Bart Vande Vyvere van Technopolis. “Om alles in goede banen te leiden hebben we Mobull ingehuurd, een firma gespecialiseerd in het verhuizen van museumobjecten. Zij hebben een structuur gebouwd om de olifant in te pakken in de vrachtwagen. Via een ingenieus rolsysteem zal de olifant rechtstreeks onze tentoonstellingsruimte binnengereden worden. Het is allemaal behoorlijk nipt, maar het zou precies moeten lukken.”

De bekende olifant van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika heeft er al een hele geschiedenis opzitten. Zo'n 60 jaar geleden werd het dier geschoten door een groep jagers in Zuid-Congo, de gedroogde huid en de botten werden vervolgens naar Londen verscheept. In 1957 volgde een verhuis naar Brussel. In 1958 was de olifant één van de pronkstukken op de Wereldtentoonstelling, en één jaar later belandde het in het Afrikamuseum in Tervuren. Door renovatiewerken moet het daar nu opnieuw weg.

Wie het traject van de olifant wil volgen: vanaf 10u kan u het dier uitwuiven in Tervuren, zonder ongevallen zou de olifant tussen 16u en 17u arriveren in Mechelen. Door dit evenement is Technopolis vanaf 15.30u gratis te bezoeken en uitzonderlijk open tot 18u. Alles wordt ook gefilmd en live gestreamed op de site van Technopolis.

Het volledige olifantenverhaal leest u in onze weekendkrant
MASI
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio