"Liefdestest" onthult ware gevoelens van pasgetrouwden

Wetenschappers hebben een "liefdestest" ontwikkeld die een betere indicator zou zijn voor het succes van een relatie dan de goede intenties van pasgetrouwden. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC op zijn website.

drombouts

De test houdt rekening met de onderbewuste reactie wanneer partners elkaars foto zien. Professor James McNulty van de Florida State University denkt dat de test beter peilt naar de ware gevoelens van pasgetrouwde stellen dan wat de partners over elkaar zeggen.

Voor het onderzoek werd aan 135 pasgetrouwde paren gevraagd om hun huwelijk te evalueren met positieve en negatieve adjectieven. Vervolgens voerden de wetenschappers hun "liefdestest" uit. Een van de partners kreeg voor een fractie van een seconde de foto van zijn wederhelft te zien. Vervolgens moest hij of zij zo snel mogelijk "geweldig", "fantastisch", "vreselijk" "of "eng" als positieve of negatieve woorden typeren.

De antwoordsnelheid is volgens de onderzoekers een aanwijzing voor de ware gevoelens. De "liefdestest" is gebaseerd op het associatieprincipe, waarbij de foto van de partner een positieve of negatieve gemoedstoestand opwekt. Iemand in een positieve gemoedstoestand zal positieve woorden sneller identificeren dan negatieve woorden en omgekeerd.

In de vier jaar na de liefdestest werden de stellen om de zes maanden geïnterviewd. De onderzoekers stelden vast dat partners met een negatief "buikgevoel" gemiddeld meer geneigd waren zichzelf als ongelukkig te beschrijven naarmate het huwelijk vorderde. Sommige paren scheidden zelfs.

Professor McNulty benadrukt wel dat de "liefdestest" niet de enige factor is waarmee stellen rekening moeten houden, maar het zou er wel een moeten zijn.

Foto Photo News