Hogere premie als u tegelijk muur isoleert en ramen vervangt

Er komt een hogere energiepremie voor wie tegelijk zijn muur isoleert en de ramen vervangt door hoogrendementsglas. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. De hogere premie moet mensen aanmoedigen volledige muurdelen in een keer te isoleren. Dat verlaagt zowel de CO2-uitstoot als de energiefactuur.

fvranckx

Vandaag zijn er al premies voor muurisolatie en premies voor het plaatsen van hoogrendementsglas. In de praktijk blijkt echter dat wie zijn muur isoleert daarna niet snel aan de vervanging van de ramen begint. Of omgekeerd.

Nochtans, zeggen de ministers Freya Van den Bossche (wonen en energie) en Joke Schauvliege (leefmilieu), kunnen mensen veel meer energie besparen als ze volledige muurdelen in een keer aanpakken. Om dat te stimuleren, komt er daarom een hogere premie voor wie beide investeringen in één keer doet.

Concreet wordt de premie voor de vervanging van enkel glas opgetrokken tot 48 euro per vierkante meter (met een plafond van 1.680 euro). De premie voor de vervanging van dubbel glas stijgt tot 60 euro per vierkante meter (met een maximum van 2.100 euro). De middelen hiervoor komen uit het Klimaatfonds. Uit dat fonds komt nog eens 7,8 miljoen extra om 1.500 sociale woningen sneller energiezuinig te maken.

Belga, Archieffoto PN