Onderwijsminister Smet ziet weer decreet sneuvelen

Voor de verkiezingen van mei 2014 komt er geen decreet meer dat scholen aanmoedigt om beter samen te werken of samen te smelten. Dat schrijft De Tijd vrijdag. Na de hervormingen van het secundair onderwijs en van de lerarenloopbaan, gaat het om het derde plan van Vlaamse minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) dat zonder decreet zal eindigen in de huidige legislatuur.

jrosquin

Met een ingrijpende verandering van het scholenlandschap mikt de Vlaamse regering op scholengroepen met gemiddeld 6.000 leerlingen, leerkrachten die niet langer benoemd worden bij één school en professionelere directies. Volgens Smet moeten financiële en andere prikkels de scholen daartoe verleiden.

De bedoeling was om de beslissing van de Vlaamse regering, die in maart genomen werd en begin mei in een conceptnota werd gegoten, in een decreet vast te leggen en voor mei volgend jaar gestemd te krijgen. Maar nu komt er dus geen decreet meer.

"Gefaseerde aanpak"

Smet zelf geeft toe dat er deze legislatuur geen decreet meer komt over grotere scholengroepen. "Maar het doel wordt nog steeds bereikt, er wordt gewoon geen decreet meer gestemd", legt zijn woordvoerster uit en bevestigde hij zelf ook in De Ochtend op Radio 1. "Het is de vraag van de onderwijswereld zelf dat er met een gefaseerde aanpak via een masterplan wordt gewerkt."

Het klopt dat Smet en de Vlaamse regering in het voorjaar een decreet in het vooruitzicht stelden om de grotere scholengroepen te realiseren, klinkt het bij de minister. "Maar omdat het debat nog moet uitkristalliseren en er nog tijd is, is het inzicht gegroeid dat een decreet niet per se moet."

Nu het katholieke onderwijsnet op eigen houtje evolueert naar grotere scholengroepen, komt de gewenste synergie er daar al. Wegens de omvang van de operatie, kan die toch niet voor 2017, 2018 gerealiseerd worden, zegt Smet.

Belga Foto: Belga

MEER OVER Pascal Smet