Spaarrente blijft nog tien jaar op bodempeil

De rentes op spaarboekjes blijven de komende tien jaar nog historisch laag. Ze zullen in het volgende decennium niet uitstijgen boven de rentes van voor de economische crisis. Dat zegt Koen De Leus, senior econoom van KBC.

drombouts

“De centrale banken hebben er belang bij om de rentes laag te houden, omdat de wereldwijde schuldenlast vandaag een derde hoger is dan voor de crisis”, zegt Koen De Leus. “Als de rente veel stijgt, komen de overheden dus in de problemen. Want ze moeten natuurlijk rente betalen op hun schuld. Die lage spaarrentes zijn vooral een groot probleem voor gepensioneerden. Jongere mensen kunnen nog uitwijken naar andere beleggingsmiddelen. Maar gepensioneerden kunnen vaak niet meer aan de lange termijn denken.”

Als de spaarrentes de komende jaren toch een beetje stijgen, zal die winst volgens Koen De Leus voor de spaarder teniet worden gedaan door de inflatie. Voorts raadt de topeconoom van KBC ook aan om een vaste rente te nemen bij het aangaan van een woonkrediet.

“De langetermijnrentes staan nu op een bodemniveau en gaan sowieso stijgen in de toekomst. Aan het einde van de rit is een vaste rente beter dan een variabele.”

Lees meer in uw krant.

CWIL