Ludo Deferme met boek: Van Steenbok tot Waterman

Het aangekondigde boek 'Steenbok wordt Waterman' van Ludo Deferme is onder ruime belangstelling voorgesteld. Ludo Deferme is de bezieler van het IE-zwembad 't Dolfijntje, een therapiebad voor personen met een beperking.

boey jan

Ludo Deferme zijn dochter Els werd in 1978 geboren met een tekort aan zuurstof. Hierdoor kreeg zij een hersenbeschadiging gecatalogeerd als Infantiele encefalopathie of IE. "In het intussen afgebroken zwembad De Schalk startte ik in 1985 met watertherapie. Mensen met IE bewegen makkelijker in het water omdat dan de spieren beter ontspannen. Daarop groeide het idee om een eigen zwembad voor deze doelgroep te voorzien", legt Ludo Deferme uit. In 1990 had de eerste steenlegging aan de Rupellaan 1 plaats en twee jaar late opende het zwembad.

Het boek dat toepasselijk de naam 'Steenbok wordt Waterman' kreeg, verwijzend naar de horoscoop van Deferme en zijn huidig werk in het zwembad, is 157 bladzijden dik en kost 17 euro. Het eerste exemplaar overhandigde Ludo Deferme aan zijn dochter Els. Naast een autobiografisch deel blikt de schrijver en vader van Els terug op haar geboorte en problematiek. Er is ook een hoofdstuk gewijd aan in het oog springende acties om geld in te zamelen voor het IE zwembad en een chronologisch overzicht van alle acties en giften. "De getuigenissen van vele betrokkenen zijn mijn favoriete deel.

Daar draait het om", zegt hij. In het boek beschrijft Ludo Deferme ook de toegepaste therapieën om mensen met een beperking en inzonderheid met IE te helpen. Het boek is te koop in het zwembad en in een tiental handelszaken in Willebroek en deelgemeenten. De verkooppunten zijn herkenbaar aan een affiche. "Ik kijk uit naar de reacties", besluit hij.

Jan BOEY

Foto Dirk Van de Velde
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio