Kredietbeoordeling van Nederland verlaagd naar AA+

Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietbeoordeling voor Nederland verlaagd. Dat maakte het ratingbureau vrijdag bekend.

drombouts

De kredietbeoordeling gaat van AAA met een negatief vooruitzicht naar AA+ met een stabiele verwachting. S&P verlaagde de beoordeling onder meer vanwege de zwakker dan verwachte economische groeivooruitzichten. Daarbij neemt de groei van het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking in een lager tempo toe dan vergelijkbare landen.

Het stabiele vooruitzicht van de kredietbeoordelaar is gebaseerd op "politieke consensus ten opzichte van het indammen van de staatsschuld en tekorten". Er is volgens S&P dan ook slechts een beperkt neerwaarts risico op de kredietwaardigheid.

De organisatie verwacht dat de Nederlandse economie in 2014 een groei zal laten zien van 0,5 procent en dan langzaam zal versnellen tot 1,5 procent groei rond 2016. Dat is op ongeveer halve kracht ten opzichte van de gemiddelde jaarlijkse groei in de periode 2004-2007 en "duidelijk onder" de gemiddelde langetermijngroei van 1994-2009.

"Wij verwachten niet dat de reeële economische productie boven het niveau van 2008 uit zal komen voor 2017, en denken dat de sterke bijdrage van de export aan de groei onvoldoende is om tegenwicht te bieden aan de zwakke binnenlandse groei", aldus S&P. Desondanks kan het oordeel weer verhoogd worden als "de groeivooruitzichten duidelijk verbeteren".

S&P is de eerste kredietbeoordelaar die Nederland haar hoogste kredietstatus afneemt. Bij branchegenoten Moody's en Fitch heeft Nederland nog een AAA-status met negatieve vooruitzichten. Nederland behoorde in de eurozone lange tijd tot een select groepje landen die een AAA-behoordeling hadden, zoals Duitsland en Finland. Er zijn nu nog slechts 10 landen in de wereld die bij de drie grote beoordelaars tot dit selecte gezelschap behoren.

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem reageerde teleurgesteld op de ratingverlaging. Hij verwacht evenwel geen effect op de rente die Nederland op zijn schulden betaalt. "Nederland blijft gewoon een van de meest kredietwaardige landen ter wereld", aldus Dijsselbloem.

MEER OVER Nederland