Staat betaalt 40.000 euro aan familie overleden Armeense asielzoeker

Staat betaalt 40.000 euro aan familie overleden Armeense asielzoeker

Staat betaalt 40.000 euro aan familie overleden Armeense asielzoeker

Print
De Belgische staat heeft 40.000 euro schadevergoeding betaald aan de familie van een Armeense asielzoeker, die vorig jaar in ons land is overleden. Dat staat in een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Zo meldt Radio 1.

De man was vorig jaar naar België gekomen voor een levertransplantatie, maar kreeg geen verblijfsvergunning. In juni 2012 had het EHRM België daarvoor veroordeeld en eiste het dat de man medische verzorging zou krijgen. Bijna een maand later overleed hij echter. Uit het arrest van begin juni dit jaar blijkt nu dat de Belgische staat een financiële compensatie aan zijn familie betaalde.

"Hij kreeg de nodige medische zorgen niet en dat tegen het bevel van het Europees Hof in", stelt Ivo Flachet van advocatencollectief Progress Lawyers Network Brussel in een persbericht. Door een dading te sluiten met de familie erkent de Belgische regering de artikels van het EHRM over het recht op leven en het verbod op onmenselijke behandeling geschonden te hebben, aldus Flachet.

Lees ook: Bossuyt: "Mensenrechtenhof gaat boekje te buiten in asielzaken"

Steeds meer kritiek op Mensenrechtenhof in Straatsburg

Belga, Foto Belga: staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block.

Nu in het nieuws