Bestuur kiest voor busloze Bergstraat

De bussen van De Lijn verdwijnen uit de Bergstraat, de belangrijkste winkelstraat in het centrum van Heist-op-den-Berg. Het schepencollege gaf schepen David Geerts een mandaat om de onderhandelingen met De Lijn op te starten.

Bert Provoost

Al jarenlang is het busverkeer in de Bergstraat een doorn in het oog van de handelaars en veel zwakke weggebruikers. Op drukke dagen passeren er tot honderd bussen. Ze moeten zich een weg banen door het drukke autoverkeer, parkerende voertuigen, fietsers, overstekende voetgangers en de vele obstakels die de snelheid moeten afremmen.

Het schepencollege heeft nu een beslissing genomen. "We hebben principieel beslist om te gaan voor busloze Bergstraat. Fietsers en voetgangers moeten de eerste en belangrijkste gebruikers van de straat zijn. De aanwezigheid van bussen laat dat niet toe. Deze grote voertuigen drummen als het ware de andere weggebruikers weg. Dat geeft een gevoel van onveiligheid", motiveert burgemeester Luc Vleugels (CD&V) de beslissing van het college.

De precieze uitwerking volgt later. Schepen van Verkeer David Geerts (sp.a) zal binnenkort overleggen met De Lijn hoe de nieuwe maatregel ingevoerd kan worden. Een route langs de Eugeen Woutersstraat ligt voor de hand. Een timing ligt nog niet vast. Dat zal van de besprekingen met De Lijn afhangen.

Gemeenteraadslid Stefan Vanbesien van sp.a wil dat er dringend werk van het dossier gemaakt wordt. "We denken dat de tijd rijp is om na jaren van praten en studeren eindelijk knopen door te hakken en beslissingen uit te voeren," aldus Vanbesien.

Het Bergstraatcomité reageert tevreden op het akkoord van het schepencollege.

Lees meer in de vrijdagkrant van Gazet van Antwerpen, editie Mechelen.

Foto Joren De Weerdt

Bert Provoost


Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio